My Wonderful Colourful Life

Jom..mengembara bersama kami..Perjalanan Kisah My Wonderful Colourful Life ini hanya untuk perkongsian semata mata. Juga bertujuan mengingati Memori memori Indah.
** P/S : Sila klik VIEW WEB VERSION untuk melihat paparan sepenuhnya blog

Thursday, May 9, 2019

Resepi dan Cara membuat Fondant kek

Ini adalah hasil Kek Fondant buatan Cik Eja. Hahahahaha gelak sakan ya. Menjadi jugak akhirnya tu. sebenarnya memang suka dan minat buat kek ni. Tapi idok lah sampai nak menjuai. Suka suka mencuba saja. Alhamdulillah menjadi Cik Eja buat surprise kat Anak sorang ni. Dia pernah suarakan bestnya Kalau tiba tiba Yaya terkejut tengok Birthday Yaya kan? Hahahahah kecik2 dah ada Impian.

Maka, Cik Eja malam sebelum hari lahir dia buat kek ni. Dia ke Sekolah..jadi sempatlah Cik Eja main2 deco dengan sorang Anak kecil ni. Sambil tiup2 belon. Alaaahh..dalam rumah sendiri guna apa yang ada je. Biar Zahira Damia Sofia ni happy...mama dulu tak merasa orang buatkan macam ni..jadi kita gembirakan Anak kita pula.













Okeh.. Untuk resepi cara buat Fondant ni Cik Eja tulis dalam buku tau..buku resepi tu dah memang duk kat dapur je. Lunyai jugakla Sebab selalu duk belek resepi yang nak masak.


Oh ya..satu lagi..tulisan tangan ni teramatlah “kecacingan” gitu....hahahahah Sebab tulisan malas kan..tapi apa2 pun Cik Eja share juga resepi penuh buat Fondant tanpa menggunakan marshmallow tau!!! Bersih halal dan suci ya. Ada je Kalau Korang nak beli fondant dah siap. Di mana2 kedai bakery  ada terjual. Tapi Rm9.90 Tak silap harganya sikit saja dalam tu dan satu warna saja. Kalau nak warna lain lain, kena beli botol lain pula.

Ok...ini resepi dan step step membuat Fondant ( Cik Eja pun belajar tengok2 online je ni..redah aje namanya)





Ini resepinya..maaf tulisan ‘kecacingan’ sikit. Maklumlah tulisan cepat n ekspress namanya tu.




Bila doh dah siap... fondant ni warna putih tau. Ambik sikit dan letak pewarna, uli sampai jadi warna pink ke..kuning ke dan warna kesukaan.



Gelatin dipanaskan.










































No comments:

Post a Comment