My Wonderful Colourful Life

Jom..mengembara bersama kami..Perjalanan Kisah My Wonderful Colourful Life ini hanya untuk perkongsian semata mata. Juga bertujuan mengingati Memori memori Indah.
** P/S : Sila klik VIEW WEB VERSION untuk melihat paparan sepenuhnya blog

Wednesday, July 19, 2017

Resepi kesukaan Dumpling,Dim Sum

Senang saja nak buat Dim Sum.... Dumpling ...Siew Mai ni sebenarnya. Cara buat kulit pun sangat ringkas dan mudah saja nak jadi. Sebenarnya kami memang sangat sukakan Chinese Food ini. Kami sebenarnya mengenali makanan Chinese ni sejak ke Ghuangzhao dan Shanghai dulu. Diperkenalkan Mee tarik dan Dumpling yang sangaaat enak dan Asli lagi dari Restoran Muslim Chinese kat sana. Memang terbaiklah. Makan pula bersama sayuran jeruk yang pedas tau. Memang menyelerakan.


Tengok kat bawah gambar...bukan main sedap nampak Mr. Z kita makan...yum..yum...ntah apa nama makanan tu pun kami tak tahu, yang pastinya sedap sangat.


Makanan ni dijual betul betul di luar masjid di Shanghai ni...



Amboi...tengok tu...sampai terpejam mata menikmati Dumpling ni...sedap tau...rasa dia memang asli dari sini.



Dihidangkan macam ni saja...ingatkan makan kosong macam tu saja...rupanya, gaulkan dengan sayuran jeruk yang pedas ni...Lagi kebaboom rasa dia makin ENAK ..serius tau...





Kat Shanghai ni memang kami cari hotel yang betul betul bedekatan dengan masjid...supaya mudah nanti nak makan sebab banyak boleh didapati restoran Muslim kat sini.


Mee Tarik pula first time makan dekat Ghuangzhao dulu. Masa tu kat Malaysia tak popular lagi dengan Mee Tarik ini. Restoran Mee Tarik pun tak ada lagi kat tempat kita ni. Jadi masa ni kira makanan  ini baru juga la bagi kami.







Mee Tarik dari sini sebijik seperti  Restoran Mee Tarik yang berada di Sungai Besi sekarang. Sejak dah ada restoran tu kat Malaysia kita, memang menjadi port untuk kami singgah makan dan menjadi salah satu list menu jalan jalan cari makan kami.

Ok...kita nak bercerita bagaimana nak buat Dumpling dan Dim Sum pula. Sebenarnya buat sendiri lebih nikmat tau. Maklumlah, dapat makan sepuas puasnya. Selalu kalau kami makan di salah satu restoran kesukaan kami...kalau order satu set je...sikit je dapat merasa, satu sorang je. Mana cukup tu. Sehingga menjilat jari lagi tu. Ini dia restoran yang betul betul berada belakang rumah kami. Dah banyak kali cuba restoran Muslim Chinese...tapi tak berapa sedap dan satu restoran tu pun dah tutup...kesiaaan...mee Tarik dia memang Out terus...!!!...Hihihihikk Restoran Best tu adalah Homst Prima Saujana...Salah satu Chinese Muslim Cuisine yang terbaik dan sedap sedap menu dia.






Inilah salah satu menjadi menu utama yang akan kami order. Ada lagi...Dumpling sup (dalamnya udang memang BEST) Banyak lagi la..semua best kat sini. Gambar tak ada...masakan ikan pun best kat sini. Ayam kat bawah tu dan daging black paper bawah ni pun TERBAIK!. Mesti cuba ok!






Ini pun salah satu wajib order ok...hehehe...Best ni.....alaahhh...semua kat sini best la..memang tak akan mengecewakan ya!





Oh ya...Nak Resepi kan?..Hehehe sorry..melalut pula kita ni....

Resepi PASTI JADi...

Ini RESEPI KULIT Wantan / Siew Mai /Dim Sum/ Dumpling

- 250g Tepung Gandum
- 80g Tepung Ubi @ Tepung Jagung (Ai pakai Tepung Ubi)
- 200 - 220 ml air panas mendidih
- Sedikit garam
- 1 1/2 sudu besar Minyak masak

Cara Adunan
- Satukan tepung tepung ini, garam dan minyak masak.
- Masukkan air panas sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
- uli sehingga sebati kemudian biar sebentar 20 minit dalam bekas tertutup ( supaya doh tidak keras)

Biasanya Kulit yang sudah siap terjual ada di TESCO di bahagian makanan basah deretan dengan sayur dan mee. Tapi Ai lebih suka buat sendiri dari nak kena mencari cari di pasaraya

ni. Maklumla, cara buat kulit ni pun bukan susah sangat. Senang saja menjadi doh hasil uli sendiri ni.
Selamat Mencuba!!!

Sumber Seharum Dapur Bonda









 ** kalau nak bagi warna kuning atau hijau, asingkan separuh dan letak pewarna kuning telur.






**Buat bulat lepas tu gelek gelekkan..baru dapat canai bulatan sekata



Ada pelbagai cara untuk Inti dalam. Cara ini mempunyai rasa yang berbeza beza. Kalau ikutkan Ai lebih sukakan rasa Asli seperti sajian dari Homst Chinese Muslim Food tadi. Tapi tak apa..kita kongsikan juga resepi resepi yang berbeza ini ya.

Siew Mai Dim Sum Kukus

Bahan Bahan
- 15 keping Kulit Wantan Kuning
- 100g isi ayam ( Dikisar)
- 5g biji Sago merah
-  sedikit Garam, gula dan serbuk perasa

Cara Memasak
- Gaulkan isi ayam bersama serbuk perasa, garam dan gula secukup rasa sehingga sebati.
- Rehatkan adunan di dalam peti selama 1 jam.
- Kemudian, isikan adunan ke dalam kulit wantan dan kemaskan tepinya.
- Letakkan biji sago merah di atas dan kukus selamat 10 minit ( sehingga betul betul masak)

(resepi ni sedap...asli rasanya)



Hahaha..tak kreatif la, tangan kita tak berseni...tak apa..lain kali kita buat elok elok sikit ya..canai doh bagi nipis sikit...ni kira tebal juga ni..nak cepat..



 Bila dah siap kukus...


Dim Sum Kukus

Bahan bahan
- Dada ayam ( dicincang dan blend)
- Daun bawang ( agak agak saja - dipotong halus)
- Lobak merah ( agak agak juga - dicincang) -* Ai sagat sebab nak halus sikit
- 1 sudu Sos Tiram
- 1 sudu black paper (ditumbuk halus) *tak perlu letak banyak pun tak apa, rasa dia tak sama seperti rasa asli dari restoran kalau pedas sangat.
- 1 sudu lada putih
- garam secukup rasa.

Cara cara
- Campurkan semua bahan dan gaulkan
Ambil sesudu adunan dan masukan dalam kulit dumpling / wantan dan bentukkan ikut kesukaan anda
- Kukus 10-15 minit.

** Susun Dimsum jangan berlapis lapis atau bertindih, nanti melekat

Sumber : Liana Ahmad


Resepi Inti Dumpling / Siew Mai

Bahan bahan
- 2 keping isi ayam dikisar halus
- 12 ekor isi udang dikisar halus
- 3 biji bawang merah (kecil) dicincang halus
- 2 biji bawang putih dicincang halus
- sedikit lobak merah dicincang halus ( atau sagat pun best)
- sedikit daun bawang
- sedikit lada sulah
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil minyak bijan ( bila ada minyak bijan baru rasa asli dia terasa)
- 1 biji telur dipukul kembang
- 1 biji cili besar merah dipotong halus

Cara membuat
- Satukan semua bahan dan gaul sebati

Cara melipat
- Canai adunan tepung tadi. ** kalau nak bagi warna kuning atau hijau, asingkan separuh dan letak pewarna kuning telur.
- letak inti ditengah tengah dan lipat mengikut kreativiti anda.
- Kemudia Kukus!











Tak comel sangat....oklah, nanti masuk perut sendiri juga kan. 




Bila dah siap kukus.. Separuh lagi terus masukan dalam sup dumpling tanpa kukus dulu...alhamdulillah...semua dah selamat masuk perut..huhuhukk..tak sempat ambil gambar bila dah siap dengan sup..


Bahan untuk Dumpling Sup
** Kalau berminat nak buat sup...memang sedap

- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1 sudu tea lada putih
- 2 @ 3 cawan air
- 1 kiub ayam (buat stock ayam sendiri pun best)
- 100g bunga kobis
- 1/2 sudu tea minyak bijan
- 2 sudu tea minyak untuk menumis
- 1 batang daun bawang ( untuk ditabur atas sup)
- 1 biji cili merah ( dihiris kecil)
- bawang goreng ( optional...tak ada pun tak apa)
- 1 sudu besar tepung gandum - bancuh untuk dijadikan gam bersama 1/2 sudu besar air. ** Ai tak pakai..lipat  dan picit hujung dumpling tu saja dah melekat walaupun dikukus dan direbus.


Cara Membuat
- Panaskan minyak, tumis bawang putih dan masukan air, kiub ayam dan serbuk lada putih.
- Tambahkan sedikit garam
- Bila mendidih, letak sedikit minyak bijan,masukkan bunga kobis dan dumpling yang sudah siap dari kukusan ( Ai letak terus lepas masukkan inti..pun jadi, tak kukus dulu pun)
- Hias dengan bawang goreng, daun bawang dan cili merah yang telah dihiris.

(yang ni tak sempat nak snap gambar, sebab dan masuk dalam perut makan malam tadi...licin...)

11 comments:

  1. Share resepi kulit dumpling ye..tq

    ReplyDelete
  2. terima kasih share resepi nye.. x sabar nk cuba.. bru nk belajar wat dim sum... tibe2 ngidam nk mkn...hehe..

    ReplyDelete
  3. I really love dim sum.. I want to make my own dim sum.. & serve to my beloved mummy & soul mate..

    ReplyDelete
  4. tkasih berkongsi resepi.Sy copy ya.

    ReplyDelete
  5. Saya nk try resepi ni..tq for ur sharing��

    ReplyDelete
  6. sis...sy nak mohon di ambil resepinya ye...utk diri sndiri..nak masak utk family je. terima kasih krn sudi berkongsi.

    ReplyDelete
  7. Blh dpt berapa ketul guna resepi ni?

    ReplyDelete