My Wonderful Colourful Life

Jom..mengembara bersama kami..Perjalanan Kisah My Wonderful Colourful Life ini hanya untuk perkongsian semata mata. Juga bertujuan mengingati Memori memori Indah.
** P/S : Sila klik VIEW WEB VERSION untuk melihat paparan sepenuhnya blog

Monday, December 31, 2018

Resepi ISTIMEWA Rendang Mak

Resepi ini Cik Eja belajar dari Mak. 

Memang setiap Raya rendang dia memang paling sedap. Bila dah ke rumah orang lain, mesti balik rumah rendang Mak juga yang balun makan banyak. Hahahaha. Lagi lagi bila pekena dengan masak lodeh lontong, memang Terbaik rasa dia.


Masak sikit je, tapi periuk...hahahaha senang nak kacau katanya...

Resepi Ni biasanya masak daging Tau. Tapi Cik Eja selalu je olah dengan ayam juga. Cuma Cik Eja lebihkan cili padi kalau nak pedas. Memandangkan Ada anak yang tak suka pedas, kena la bulat bulat ikut resepi ni. Kalau Tak berapa suka manis2 boleh kurangkan gula melaka tu ya.


Resepi ini boleh juga buat untuk ayam.Ini style kalau nak berkuah banyak sikit.


Ini resepi bulat2 salin tau. Boleh saja olah ikut citarasa dan tekak masing2.


**Garam jangan lupa ya...dalam Ni Tak Ada pulak. 🤣.
Kalau berminat tambah 'tok aji' pun silakan. Sebab Mak memang pakai khidmat 'tok aji' tu. :-)


Hahahahah boleh pulak Cara2 tulis tangan. Sebenarnya bahan- bahan pada buku Ni tulisannya dah kena Minyak. Tak clear sangat. Kalau share nanti Tak faham. Hihihikk maklumlah tulisan pulak macam cacing kepanasan gitu. Kikikihh...

Resepi dia memang tak pakai halia tau. Cili padi pun tak ada tu. Boleh tambah sendiri kalau nak pedas-pedas. Simpan dalam blog ni untuk rujukan juga. Mana Tau, buku resepi kat rumah ni jadi sardin ke, lunyai ke, ada juga simpan tempat lain kan.Lagi pun berkembanglah sikit pada orang lain. Kita kena share apa yang Kita suka. Lagi satu nanti Cik Eja Share 'Nasi Minyak Special Ma' pula ok!

Yang tu pun memang kesukaan, anak n apaknya sekali. Hihihijik...satu rumah Akan bau nasi Minyak Ma ini kalau masak.


1 comment:

  1. Masakan mak mmg sedap dan apa saja air tangan mak mmg sedap

    Salam kenal dari umifuzy.com

    ReplyDelete