My Wonderful Colourful Life

Jom..mengembara bersama kami..Perjalanan Kisah My Wonderful Colourful Life ini hanya untuk perkongsian semata mata. Juga bertujuan mengingati Memori memori Indah.
** P/S : Sila klik VIEW WEB VERSION untuk melihat paparan sepenuhnya blog

Sunday, June 11, 2017

masak apa hari ini

Siapa pernah jumpa ikan ni? Kalau Terengganu orang panggil ikan Barat...kalau Muor diorang panggil ikan Ayam tau...sebab rasa dia memang macam ayam sikit. Tapi sangat sedap. 






Ikan ni kalau Ai sukaaa sangat masak lemak cili api atau singgang!!! Perrghhh bessst tau..kuah dia tu boleh hirup2 lagi. Selalunya part kepala la buat masak camni. Tapi Pilot Ai kat rumah ni xmakan langsung kalau singgang2 ni...(kalau belah johor panggil masak bening) kalau masak steam pun dia xsuka langsung.






Jadinya untuk dia masak ikan bakar laa...dengan rempah warisan Pokdie tu... bakar2 ..cebur je rempah...siap! Sonang sangat bagi se siapa yang busy tu..beli je rempah ni..xperlu letak apa2 dah..bawang2 ke garam ke..semua tak perlu tau! Seeenang kerja..dah la Sedap!!!






haaaa... ni rempahnya. Kami memang order untuk 5kilo terus. senang dan sedap. Simpan je dalam peti. Masak ikan ikan dan sotong fresh ni...laagi Sodap! 



Makan berdua je kalau rempah camni...beli 5kilo dah pun 10 paket...Hahahah...melantak ajelaa kita ni ratah ikan nanti seminggu ke dua minggu sebelum raya ni...tak pernah jemu jemu sungguh ni...Orang terengganu panggil..'Sedak Jettak!!' Tau...hehehehe...

Tak caya??? Fuuuhhh hingga menjilat jari tau....errm....puasa puasa ni teringat pulak malam tadi baru berbuka ikan bakar rempah ni. malam ni Bakar ikan siakap la pulak....bestt tu...esok lusa buat steam lak (ini makan sorang je laa..buat ala2 Malee tu)

Ok...Selamat berbuka ya semua!


2 comments:

  1. wah..sedapnyer ikan barat, dh lama xmkn..

    http://duniataipmenaip.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyaaa memang sedap kalau bakar kan...tq sudi singgah blog akk...🤗🤗

      Delete