My Wonderful Colourful Life

Jom..mengembara bersama kami..Perjalanan Kisah My Wonderful Colourful Life ini hanya untuk perkongsian semata mata. Juga bertujuan mengingati Memori memori Indah.
** P/S : Sila klik VIEW WEB VERSION untuk melihat paparan sepenuhnya blog

Thursday, November 9, 2017

Resepi Kuih "Dilwale"ku

Salam kembali…Macam nak kena update cepat ni, nanti ada next project. Ok Kali ni Cik Eja nak share pasal membuat kuih Dilwale. Eh silap, itu nama Cik Eja je bagi nama kat kuih ini. Sebab asalnya tak tahu nama kuihnya. Selalu hari jumaat kat rumah ini ada pasar malam. Bila dah start beli sekali tu, eh sedap pulak kuih Indian ni rupanya. Mulalah kami tiap tiap jumaat pergi beli di Pasar Malam ini. Sampai abaang yang menjual air tu dah kenal kami. Bila Cik Eja pergi seorang saja. Katanya, mana abang dan anak?




Hihihik terus lah Cik Eja kata dia outstation, anak ada je kat rumah. Yang dibawa masa tu sorang anak je. Tak boleh bawa ramai ramai, tak pandai nak control kalau kita sorang sorang.

Oh ya…Kita nak ceritakan pasal Kuih ni kan? Nama kuih ini adalah Vade dan ada juga kata namanya Masalodeh. Bagi Cik Eja tak best untuk dipanggil Masalodeh sebab, biasanya nama macam ini untuk masak lemak sayur yang bewarna kuning tu kan? Apa yang Cik Eja Taulah. Better panggil Vade saja. Ada pula yang kata Vade ni kuih dia lain dari ini…tapi macam donut sikit dan ada rempah rempah. Huhhuhukk..tak tahulah, yang Cik Eja tau, kuih ini sangat sedap kalau kena cara buat yang betul.

Okeh..jom kita Sharing resepi Kuih Vade ini.


Ada dua resepi yang Cik Eja ada. Tapi Cik Eja guna satu resepi saja. Satu resepi yang sama seperti abang Pasar Malam tu buat. 


Resepi Masalodeh Rangup Diluar Gebu Didalam

Bahan-bahan:
500 gm kacang dhal - direndam selama 2 jam
3 biji bawang besar - dihiris
2 biji cili hijau - dihiris
2 helai daun kari - dihiris
1 sudu makan jintan putih
1 sudu makan jintan manis (tak letak pun)
30 ml air
Garam secukup rasa
Minyak untuk mengoreng
** Cik Eja tambah cili Kering yang digoreng sekejap terlebih dahulu. Sebab abg pasar malam tu letak dan sedap!



CARA MEMASAK:
1. Kacang dhal dikisar tanpa menggunakan air. Kemudian dimasukkan ke dalam bekas adunan.
2. Campurkan bawang besar, cili hijau, daun kari, jintan putih, air dan garam secukup rasa.
3. Uli sehingga menjadi doh. Kemudian bulat-bulatkan dan tekan sedikit tetapi jangan terlalu leper.
4. Akhir sekali, panaskan minyak yang banyak dalam kuali, goreng adunan tersebut. Apabila cukup garing dan warnanya perang, bolehlah diangkat.
5. Sedia untuk dinikmati dan lebih enak ketika masih panas.

Selamat Mencuba!

SumberResepi Memikat Suami


**Terima kasih kepada Kak Amy dan Wawa yang share resepi ini ya! 
Tak berapa cantik ok...sebab nampak kekacang tu..tapi lagi sodap tau!!!..Maklumlah bila makan tu rasa krup krup gitu...hehehehe
Selamat Mencuba ok!!!





Bahan bahan simple saja ok...senang saja buatnya..






Saja blend tak lumat semuanya sebab nak rasa kekacang dalam tu kan....






Gorengan pertama.. siapkan semua dulu separuh masak..atau tak garing sangat.




Inilah rupa goreng pertama.





Lepas siap kesemuanya, barulah goreng sekaligus. Ini untuk lebih garing dan ranggup. Garing diluar sedap didalam gitu...






4 comments:

  1. Vadey faveret saya! Hari-hari beli dekat tepi office akak tu jual 50 sen je sedap sangat. Lepas ni boleh buat sendiri hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh kan? Kalau kita suka buat banyak2 lagi best..puas makan!. 50sen satu? Mahal tu...kat sini RM5 dalam 15keping rasanya beli hari tu...

      Delete
  2. my faberet tooo..lama dah xjumpa org jual kuih ni. boleh try buat weekend ni. jom singgah https://gadistudungbunga.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya cuba lah resepi confirm jadi ni ya Bella...šŸ¤—Tq singgah blog Cik Eja ya...

      Delete