Inilah hasilnya.
500 g tepung gandum
50g Brown Sugar
1 sudu besar Yeast
2 sudu besar Garam
300ml Air hangat
3 sudu besar Bikarbonat
Garam Kasar untuk ditabur
LANGKAH 1:
Ayak tepung, gula dan garam dan tuangkan ke dalam mangkuk. Tambah Yis kering dan kemudian campurkan bahan kering dengan sudu
LANGKAH 2: BUAT DOUGH
Tambah air dan teruskan menggunakan lampiran cangkuk doh pada mixer anda, biarkan adunan dicampur selama 5 minit. Uli boleh menggunakan tangan, mencampurkan sedikit sedikit tepung dan kemudian uli selama 5-10 minit, sehingga halus dan anjal.
LANGKAH 3:
Masukan minyak ke dalam mangkuk, sapukan minyak rata. Masukan doh ke dalam mangkuk, tutup dengan plastik atau kain dan biarkan naik 1-2 jam sehingga sekurang-kurangnya dua kali ganda saiz.
LANGKAH 4:
Keluarkan doh, potong sedikit2 memanjang dan uli setiap potongan tadi secara memanjang, dalam 50cm. Bentukkan seperti U terbalik . Ambil dua hujung dan putarnya bersama-sama dua kali, kemudian lipatkan ujung lilitan ke bahagian lain U
LANGKAH 5:
Sediakan Baking Soda masukan ke dalam 3.5 liter air mendidih.Griskan dulang pembakar dengan minyak
LANGKAH 6:
Celupkan setiap pretzel ke dalam air panas baking soda tadi selama 10 saat, dan. Susun pada dulang pembakar.
LANGKAH 7:
Guna pisau tajam, gariskan sedikit doh tadi (tak goreskan pun tak apa) Dan taburkan dengan garam kasar, dan masak selama 15 minit, atau sehingga bewarna coklat pekat.
50g Brown Sugar
1 sudu besar Yeast
2 sudu besar Garam
300ml Air hangat
3 sudu besar Bikarbonat
Garam Kasar untuk ditabur
LANGKAH 1:
Ayak tepung, gula dan garam dan tuangkan ke dalam mangkuk. Tambah Yis kering dan kemudian campurkan bahan kering dengan sudu
LANGKAH 2: BUAT DOUGH
Tambah air dan teruskan menggunakan lampiran cangkuk doh pada mixer anda, biarkan adunan dicampur selama 5 minit. Uli boleh menggunakan tangan, mencampurkan sedikit sedikit tepung dan kemudian uli selama 5-10 minit, sehingga halus dan anjal.
LANGKAH 3:
Masukan minyak ke dalam mangkuk, sapukan minyak rata. Masukan doh ke dalam mangkuk, tutup dengan plastik atau kain dan biarkan naik 1-2 jam sehingga sekurang-kurangnya dua kali ganda saiz.
LANGKAH 4:
Keluarkan doh, potong sedikit2 memanjang dan uli setiap potongan tadi secara memanjang, dalam 50cm. Bentukkan seperti U terbalik . Ambil dua hujung dan putarnya bersama-sama dua kali, kemudian lipatkan ujung lilitan ke bahagian lain U
LANGKAH 5:
Sediakan Baking Soda masukan ke dalam 3.5 liter air mendidih.Griskan dulang pembakar dengan minyak
LANGKAH 6:
Celupkan setiap pretzel ke dalam air panas baking soda tadi selama 10 saat, dan. Susun pada dulang pembakar.
LANGKAH 7:
Guna pisau tajam, gariskan sedikit doh tadi (tak goreskan pun tak apa) Dan taburkan dengan garam kasar, dan masak selama 15 minit, atau sehingga bewarna coklat pekat.
No comments:
Post a Comment